vitamine K en lichamelijke functies bij ouderen

Verband vitamine K en lichamelijke functies bij ouderen

Vitamine K komt voor in groene bladgroente en in zuivelproducten zoals melk, kaas en kwark. Aan pasgeborenen wordt vitamine K gegeven voor een goede bloedstolling. Naast effecten op bloedstolling kan vitamine K ook lichamelijke functies, zoals kracht in de handen, bij Nederlandse ouderen beïnvloeden. Dit blijkt uit onderzoek met gegevens van LASA.

Voor dit onderzoek werden gegevens van 633 LASA-deelnemers tussen de 55 en 65 jaar gebruikt. Om het lichamelijk functioneren van deze groep mensen goed in kaart te brengen keken de wetenschappers naar vier testen. Deze testen hadden betrekking op loopsnelheid, handknijpkracht, balans, zitten en opstaan uit een stoel en aan- en uittrekken van een vest. Ook werden zelf-gerapporteerde gegevens van ouderen over beperkingen tijdens het uitvoeren van algemene dagelijkse levensverrichtingen, zoals wandelen en traplopen, meegenomen. Tevens vormde de kuitomtrek de maat voor spierkracht en sterkte: hoe groter, hoe sterker.

 

Verschil tussen mannen en vrouwen
De LASA-gegevens kwamen uit vijf meetrondes: 2002/2003, 2005/2006, 2008/2009, 2011/2012 en 2015-2016. De wetenschappers koppelden informatie over de hoeveelheid vitamine K in het bloed van de LASA-deelnemers aan de resultaten over het lichamelijk functioneren van diezelfde deelnemers. Weinig vitamine K werd in verband gebracht met een lagere handknijpkracht en een kleinere kuitomtrek, dus minder spierkracht.   Bij vrouwen was er een verband met een slechtere score van lichamelijk functioneren. Bij mannen werd dit verband niet gevonden. Waarom dit verschil er is, is niet bekend en zal nader moeten worden onderzocht.

 

Dagelijks groente en zuivelproducten
Vitamine K kan nauwelijks opgeslagen worden in het lichaam. Het is daarom belangrijk om dagelijks voldoende vitamine K binnen te krijgen. Voor meer informatie, ga naar www.voedingscentrum.nl

Lees het artikel hier

Referentie
van Ballegooijen AJ, van Putten SR, Visser M, Beulens JW, Hoogendijk EO. Vitamin K status and physical decline in older adults—The Longitudinal Aging Study Amsterdam, Maturitas 113 (2018) 73-79.

Deel dit bericht :

Meer weten over de LASA-Weetjeswaaier?

Download de Weetjeswaaier 2020 of de Weetjeswaaier 2015
of vraag de gedrukte versies gratis aan via
lasa@amsterdamumc.nl
(zolang de voorraad strekt).

Andere artikelen