Hoe meer luchtvervuiling, hoe slechter ouderen lichamelijk functioneren

Hoe meer luchtvervuiling, hoe slechter ouderen lichamelijk functioneren

Is er een verband tussen luchtvervuiling en het lichamelijk functioneren van Nederlandse ouderen? Het antwoord is ‘ja, ouderen die op hun woonadres blootgesteld worden aan meer luchtvervuiling functioneren lichamelijk minder goed dan ouderen die op een ‘schoner’ adres wonen.’ Om de vraag te beantwoorden bekeken LASA-onderzoekers, in samenwerking met wetenschappers van het IRAS instituut in Utrecht, gegevens van 1.762 ouderen uit het LASA-onderzoek.

De wetenschappers koppelden informatie over concentraties van luchtvervuilende stoffen op het woonadres van deelnemers uit het LASA-onderzoek aan hun resultaten op vier fysieke testen. Deze testen hadden betrekking op loopsnelheid, balans, het zitten en opstaan uit een stoel en het aan- en uittrekken van een vest. Ook hebben zij de gegevens over luchtvervuiling gekoppeld aan zelf-gerapporteerde gegevens van ouderen over beperkingen tijdens het uitvoeren van algemene dagelijkse levensverrichtingen, zoals wandelen en traplopen. De LASA-gegevens waren gemeten in 2005/2006, 2008/2009 en 2011/2012.

Fijnstof
Uit de studie bleek dat de ouderen minder goed presteerden op de fysieke testen naarmate de concentraties van fijnstof in hun thuisomgeving groter waren. Er werd geen relatie gevonden tussen luchtvervuiling en zelf-gerapporteerde functionele beperkingen. Het was ook niet zo dat ouderen die in een omgeving woonden met veel luchtverontreiniging sneller achteruit gingen in lichamelijk functioneren tijdens de studieperiode. De onderzoekers concluderen dat blootstelling aan luchtvervuiling het lichamelijk functioneren van ouderen in Nederland negatief kan beïnvloeden.

 

Lees het hele artikel hier.

Referentie

De Zwart, F., Brunekreef, B., Timmermans, E.J., Deeg, D.J.H., & Gehring U. (2018). Air pollution is associated with performance-based physical functioning in Dutch older adults. Environmental Health Perspectives. 126, 1, 017009. doi: 10.1289/EHP2239.

Deel dit bericht :

Meer weten over de LASA-Weetjeswaaier?

Download de Weetjeswaaier 2020 of de Weetjeswaaier 2015
of vraag de gedrukte versies gratis aan via
lasa@amsterdamumc.nl
(zolang de voorraad strekt).

Andere artikelen