Leefstijl en de achteruitgang van het geheugen

Beïnvloedt leefstijl iemands geheugen?

Als we ouder worden gaan een aantal cognitieve functies, waaronder het geheugen een beetje achteruit. Dat gebeurt bij iedereen, alleen gaat dat bij de ene mens sneller dan bij de andere. Ook  de mate waarin iemand geheugenproblemen ervaart verschilt sterk tussen mensen. Dat roept de vraag is of we deze achteruitgang kunnen beïnvloeden. Een van de factoren die cognitieve veroudering kan beïnvloeden is leefstijl. Daarom hebben we in LASA bij ruim 1900 55-plussers onderzocht of lichamelijke beweging, roken, alcoholgebruik, slaap en sociale activiteiten van invloed zijn op de achteruitgang van het geheugen over een periode van 14 jaar.

Factoren die samenhangen met minder snelle achteruitgang van het geheugen

Uit ons onderzoek bleek dat bewegen, licht tot matig alcoholgebruik, sociaal actief zijn en problemen met doorslapen samenhingen met minder snelle achteruitgang van het geheugen. Deze bevindingen laten opnieuw zien hoe belangrijk het is om sociaal actief te blijven en veel te bewegen als je ouder wordt. Problemen met doorslapen hebben erg veel ouderen, en lijkt dus niet slecht te zijn voor je geheugen. Dat is geruststellend. Van licht tot matig alcohol gebruik (maximaal 1 voor vrouwen, 2 voor mannen) bij ouderen is bekend dat het een gunstige invloed heeft op hart en bloedvaten. Daarnaast drinken mensen vaak in het kader van sociaal gedrag – hetgeen kan betekenen dat men sociaal actief is, en dat is ook weer goed voor het geheugen.

Factoren die samenhangen met snellere achteruitgang van het geheugen

Roken en lang slapen (9 uur of meer) hingen samen met een snellere achteruitgang van het geheugen. Veel slapen duidt meestal op een slechte lichamelijke op psychische conditie, dus dat zou de reden kunnen zijn dat we een negatieve samenhang met het geheugen vinden. Roken is slecht voor hart en bloedvaten, en dus ook voor de conditie van je hersenen.

Conclusie: Blijf zolang als het kan lichamelijk en sociaal actief!

Klaming R, Annese J, Veltman D, Comijs HC. Episodic memory function is affected by lifestyle factors and social engagement: a 14 year follow-up study in an elderly population. Aging, Neuropsychology, and Cognition, in press.

Deel dit bericht :

Meer weten over de LASA-Weetjeswaaier?

Download de Weetjeswaaier 2020 of de Weetjeswaaier 2015
of vraag de gedrukte versies gratis aan via
lasa@amsterdamumc.nl
(zolang de voorraad strekt).

Andere artikelen