langdurig medicijngebruik kan geheugen en lichamelijk functioneren verslechteren

Langdurig medicijngebruik kan geheugen en lichamelijk functioneren verslechteren

Veel ouderen gebruiken meerdere geneesmiddelen tegelijkertijd. Het is bekend dat veel geneesmiddelen die ouderen gebruiken het geheugen en lichamelijk functioneren kunnen verslechteren. Het gaat om de zogenaamde ‘anticholinerge’ of ‘sedatieve’ medicijnen. Tot nu toe is er vooral onderzoek gedaan naar de mogelijke effecten van kortdurend gebruik van deze geneesmiddelen. Mogelijke effecten bij langdurig gebruik zijn minder bestudeerd. Daarom onderzochten onderzoekers van de Vrije Universiteit en de Rijksuniversiteit Groningen of mensen die deze geneesmiddelen gedurende een periode van 20 jaar gebruikten een slechter geheugen hadden en minder goed lichamelijk functioneerden dan ouderen die deze geneesmiddelen niet gebruikten.

Zij maakten daarbij gebruik van de LASA-studie. Zij onderzochten de gegevens die gedurende 20 jaar – van 1992 tot 2012 – bij LASA-deelnemers verzameld waren over het geheugen, lichamelijk functioneren en medicijngebruik. Omdat LASA-deelnemers allemaal verschillende medicijnen gebruiken, werd de zogeheten ‘Drug Burden Index’ ingezet. Dit is een rekenmethode die de doseringen van verschillende anticholinerge en sedatieve geneesmiddelen bij elkaar optelt. Deze rekenmethode is bedacht door Sarah Hilmer, een geriater en professor uit Australië.

Meer problemen
Uit de resultaten bleek dat LASA-deelnemers met een hogere blootstelling aan anticholinerge en sedatieve geneesmiddelen meer geheugenproblemen hadden en meer tijd nodig hadden om de LASA-looptest te voltooien. Ook hadden ze meer tijd nodig voor een andere LASA-test waarbij ze een vest moesten aantrekken. Daarnaast ervoeren ze meer problemen in het uitvoeren van alledaagse activiteiten zoals traplopen. Het is daarom voor huisartsen, apothekers en patiënten zelf belangrijk om goed te letten op de geneesmiddelen die patiënten gebruiken. Waar nodig, en als dat mogelijk is, wordt aanbevolen om anticholinerge en sedatieve medicatie bij ouderen te stoppen, of de dosering te verlagen. Ouderen die geneesmiddelen gebruiken, moeten het stoppen met medicijnen wel altijd overleggen met hun arts.

Lees hier meer over het onderzoek.

Referentie:

Long-Term Exposure to Anticholinergic and Sedative Medications and Cognitive and Physical Function in Later Life  Hans Wouters, PhD Sarah N Hilmer, PhD, MD Danijela Gnjidic, PhDJos P Van Campen, MD Martina Teichert, PhD Helene G Van Der Meer, MScLaura A Schaap, PhD Martijn Huisman, PhD Hannie C Comijs, PhD Petra Denig, PhD …Show more The Journals of Gerontology: Series A, glz019, https://doi.org/10.1093/gerona/glz019

 

Deel dit bericht :

Meer weten over de LASA-Weetjeswaaier?

Download de Weetjeswaaier 2020 of de Weetjeswaaier 2015
of vraag de gedrukte versies gratis aan via
lasa@amsterdamumc.nl
(zolang de voorraad strekt).

Andere artikelen