‘Jongere ouderen’ vaker ernstig depressief

jongere ouderen vaker ernstig depressief

‘Jongere ouderen’ vaker ernstig depressief

In 2012 waren bijna twee keer zoveel Nederlanders tussen de 55 en 64 jaar depressief dan twintig jaar daarvoor, in 1992. De onderzoekers van ouderenstudie LASA vonden een duidelijk verband tussen deze toename van depressies en een verslechtering van de lichamelijke gezondheid van de onderzochte groepen mensen.

In 2012 kampten bijvoorbeeld meer mensen tussen de 55 en 64 jaar met gezondheidsproblemen, zoals het hebben van een chronische ziekte, pijn, slaapproblemen en functionele beperkingen, dan in 1992. Een aantal andere problemen was juist afgenomen: zo hadden minder mensen hart- en vaatziekten, waren er minder rokers, en minder mensen voelden zich eenzaam. De onderzoekers denken dat het percentage mensen met een ernstige depressie in 2012 nóg hoger was geweest, als deze laatste risicofactoren niet waren gedaald.

 

Vaker betaalde baan
Opvallend was dat er in 2012 juist een flinke afname te zien was van 55- tot 64-jarigen met een minder ernstige vorm van depressie. Tien jaar eerder, in 2002, waren dat er nog 32% méér. De LASA-wetenschappers wijzen op een verband met verbeterde sociale en economische omstandigheden in meer recente cohorten, zo was in 2012 het opleidingsniveau van de mensen hoger en hadden aanzienlijk meer mensen een betaalde baan. Daarnaast was hun netwerk van vrienden, kennissen en familie groter.

Voor dit onderzoek zijn drie groepen van elk bijna duizend 55-64-jarigen op dezelfde wijze onderzocht, in 1992, 2002 en 2012. Deze mensen zijn representatief voor de Nederlandse bevolking en maken deel uit van de LASA-studie, Longitudinal Aging Study Amsterdam.

Lees het artikel hier

Referentie
Jeuring HW, Comijs HC, Deeg DJH, Stek ML, Huisman M, Beekman ATF.
Secular trends in the prevalence of major and subthreshold depression among 55 to 64-year olds over 20 years. Psychological Medicine

 

Deel dit bericht :

Meer weten over de LASA-Weetjeswaaier?

Download de Weetjeswaaier 2020 of de Weetjeswaaier 2015
of vraag de gedrukte versies gratis aan via
lasa@amsterdamumc.nl
(zolang de voorraad strekt).

Andere artikelen