Uit nieuw onderzoek gebaseerd op onder andere gegevens van de LASA studie, blijkt dat ouderen met een gezondere leefstijl vaak ook beter scoren op geheugen- en aandachtstesten. Maar opvallend was dat veranderingen in leefstijl over de jaren heen (bijvoorbeeld gezonder gaan eten of meer bewegen) weinig tot geen duidelijk effect hadden op het geheugen op latere leeftijd.

De onderzoekers gebruikten voor deze studie een zogenoemde LIBRA-score, een maat voor het risico op dementie. Deze score is gebaseerd op verschillende leefstijlfactoren, waaronder alcoholgebruik, bloeddruk en depressieve klachten. Hoe lager je LIBRA-score, hoe beter je leefstijl. Het bijzondere aan de studie was dat onderzoekers niet alleen naar deze score keken op één moment, maar tot wel 20 jaar lang veranderingen in deze score meenamen.

De conclusie uit de studie is dat een gezonde leefstijl samenhangt met een fitter brein, maar het is nog niet zeker of veranderingen in leefstijl op latere leeftijd ook echt helpen om cognitieve veroudering af te remmen. Hierbij moet wel gezegd worden dat in deze studie geen daadwerkelijke interventie onderzocht, waarbij leefstijl bewust en sterk wordt verbeterd. Daardoor zijn de gevonden effecten waarschijnlijk kleiner dan bij het volgen van een leefstijlprogramma.

Wesenhagen e.a. (2025). Journal of the Prevention of Alzheimer’s Disease. https://doi.org/10.1016/j.tjpad.2025.100159

Bron foto: https://nl.vecteezy.com/foto/57125646-een-oud-mens-is-op-zoek-bij-fruit

Deel dit bericht :

Meer weten over de LASA-Weetjeswaaier?

Download de Weetjeswaaier 2020 of de Weetjeswaaier 2015
of vraag de gedrukte versies gratis aan via
lasa@amsterdamumc.nl
(zolang de voorraad strekt).

Andere artikelen