Vrouwen van middelbare leeftijd hebben een beter geheugen dan mannen van middelbare leeftijd. Ook verwerken zij informatie sneller dan mannen. In de loop van de jaren gaan beide functies bij vrouwen echter sneller achteruit dan bij mannen. Dat blijkt uit onderzoek met gegevens van de Doetinchem Cohort Studie en de Longitudinal Aging Study AmsterdamHet onderzoek was gebaseerd op gegevens van ongeveer tienduizend mannen en vrouwen van 45 jaar en ouder over een periode van 20 jaar.

Onder deelnemers die later geboren zijn, grofweg na de Tweede Wereldoorlog, is het voordeel in geheugen en snelheid van informatieverwerking voor vrouwen groter. Dit komt onder andere doordat het opleidingsniveau in de afgelopen decennia vooral bij vrouwen hoger werd. Deze relatief hogere cognitieve reserve bij vrouwen, kan betekenen dat in de toekomst dementie niet meer vaker voor zal komen bij vrouwen dan bij mannen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Gerontology. https://www-karger-com.vu-nl.idm.oclc.org/Article/FullText/520318

Deel dit bericht :

Meer weten over de LASA-Weetjeswaaier?

Download de Weetjeswaaier 2020 of de Weetjeswaaier 2015
of vraag de gedrukte versies gratis aan via
lasa@amsterdamumc.nl
(zolang de voorraad strekt).

Andere artikelen