Uit een recente studie van LASA-promovenda Irina Motoc blijkt dat sociale en fysieke buurtkenmerken invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van angstgevoelens bij ouderen. Er werd geen verband gevonden tussen buurtkenmerken en de ontwikkeling van depressie. De resultaten werden onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Social Science & Medicine.

In deze studie onder 1420 LASA-respondenten werd gekeken of buurtkenmerken een verband hadden met de ontwikkeling van angst en depressie tussen 2005/2006 en 2015/2016.  Sociale en fysieke buurtkenmerken die invloed hadden op de ontwikkeling van klinisch relevante angstgevoelens bij ouderen waren: de bevolkingsdichtheid, het percentage immigranten in de buurt, de afstand tot winkelvoorzieningen, woningkwaliteit, veiligheid,  luchtvervuiling en de hoeveelheid groen in de wijk.

Hier kunt u de Engelstalige wetenschappelijke publicatie lezen.

Motoc I, Hoogendijk EO, Timmermans EJ, Deeg D, Penninx BWJH, Huisman M. Social and physical neighbourhood characteristics and 10-year incidence of depression and anxiety in older adults: Results from the Longitudinal Aging Study Amsterdam. Soc Sci Med. 2023;327:115963.

Deel dit bericht :

Meer weten over de LASA-Weetjeswaaier?

Download de Weetjeswaaier 2020 of de Weetjeswaaier 2015
of vraag de gedrukte versies gratis aan via
lasa@amsterdamumc.nl
(zolang de voorraad strekt).

Andere artikelen