Op 4 juli heeft LASA-onderzoeker Bob van de Loo zijn proefschrift succesvol verdedigd. In zijn promotieonderzoek bij LASA heeft hij zich gericht op het voorspellen van valincidenten en het verbeteren van medicijngebruik. Valincidenten zijn een groot probleem onder 65-plussers. Ongeveer één op de drie 65-plussers valt ten minste één keer per jaar. Naast verwondingen leiden valincidenten vaak tot bezorgdheid om opnieuw te vallen. 

 

Voorspellen van valincidenten

Kunnen we voorspellen wie er gaat vallen? Als we weten wie een hoog valrisico heeft, dan kunnen we mogelijk valincidenten voorkomen. In zijn onderzoek heeft Bob een aantal voorspellingsmodellen voor vallen ontwikkeld. Met deze voorspellingsmodellen kunnen artsen het valrisico berekenen aan de hand van een aantal risicofactoren. Voor de ontwikkeling van deze modellen heeft hij data samengevoegd van verschillende grote studies, waaronder LASA. De uiteindelijke modellen bleken goed te presteren, zowel in data van bevolkingsstudies als in data van patiënten die in het ziekenhuis zijn behandeld.

Afbouwen van medicatie

Bepaalde hartmedicijnen, slaappillen en andere medicijnen kunnen de kans op een val vergroten. Stoppen met deze medicijnen kan in sommige gevallen veilig, maar toch gebeurt dit maar zelden. Als onderdeel van het promotieonderzoek hebben Bob en zijn collega`s een studie opgezet waarin het gebruik van een “beslissingsondersteuningssysteem” wordt onderzocht. Dit is een soort computerprogramma dat de arts adviezen geeft over welke medicijnen afgebouwd kunnen worden. Het systeem berekent ook voor iedere patiënt het valrisico op basis van de modellen die Bob heeft ontwikkeld. Het onderzoek is momenteel nog in volle gang in tien ziekenhuizen in Nederland.

Vervolgstappen

Bob blijft bij LASA werken als postdoctoraal onderzoeker en richt zich hierbij op uiteenlopende onderwerpen, zoals dementie en zorggebruik. Daarnaast zet hij zich in voor het verbeteren van de herbruikbaarheid en toegankelijkheid van de LASA-gegevens, zodat deze optimaal beschikbaar zijn voor andere onderzoekers.

 

Deel dit bericht :

Meer weten over de LASA-Weetjeswaaier?

Download de Weetjeswaaier 2020 of de Weetjeswaaier 2015
of vraag de gedrukte versies gratis aan via
lasa@amsterdamumc.nl
(zolang de voorraad strekt).

Andere artikelen