Uit een recent onderzoek met gegevens van de Longitudinal Aging Study Amsterdam blijkt dat het drinken van koffie mogelijk verband houdt met een lager risico op frailty. Frailty is een complex geriatrisch syndroom dat kan worden omschreven als een vorm van lichamelijke kwetsbaarheid. Het gaat gepaard met een verhoogd risico op gezondheidsproblemen, ziekenhuisopnames en verlies van zelfstandigheid.

Voor het onderzoek werden gegevens geanalyseerd van 1161 LASA-deelnemers. Informatie over de koffieconsumptie van deelnemers werd omgerekend naar het gemiddeld aantal kopjes koffie dat per dag wordt gedronken (>0–2 kopjes, 2–4 kopjes, 4–6 kopjes en ≥6 kopjes). Vervolgens werd onderzocht of er een verband was tussen het aantal kopjes koffie per dag en het voorkomen (prevalentie) of ontstaan (incidentie) van frailty. Frailty werd vastgesteld op basis van de aanwezigheid van drie of meer van de volgende criteria: gewichtsverlies, spierzwakte (lage handknijpkracht), een gevoel van uitputting, een trage loopsnelheid en een lage fysieke activiteit.

De onderzoeksresultaten toonden aan dat mensen die dagelijks vier tot zes kopjes koffie dronken, een lagere kans hadden om frail te zijn vergeleken met mensen die weinig koffie dronken (>0 tot 2 kopjes per dag). Ook bij mensen die twee tot vier kopjes per dag dronken, werd een lager risico op beginnende frailty (pre-frailty) gevonden. Op de langere termijn – over een periode van zeven jaar – bleek dat deelnemers die twee tot vier kopjes koffie per dag dronken, 59% minder kans hadden om frailty te ontwikkelen. Er werd geen consistent bewijs gevonden dat het type koffie (met of zonder cafeïne) of het geslacht van de deelnemers van invloed was op het verband. Dit zou nog verder onderzocht moeten worden.

Concluderend suggereren de onderzoeksresultaten dat het drinken van een paar kopjes koffie per dag het risico op frailty verlaagt. Verder onderzoek is echter nodig om de bevindingen te bevestigen, een mogelijk causaal verband vast te stellen en de precieze mechanismen te identificeren waarmee koffie het ontstaan van frailty mogelijk beïnvloedt. Mogelijke verklaringen liggen in de antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen van koffie, en het potentieel om leeftijdsgerelateerde afname van spiermassa en -kracht (sarcopenie) te verminderen.

 

Van der Linden, M., Wijnhoven, H.A., Schaap, L.A. et al. Habitual coffee consumption and risk of frailty in later life: the Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA). Eur J Nutr 64, 164 (2025). https://doi.org/10.1007/s00394-025-03683-0

Deel dit bericht :

Meer weten over de LASA-Weetjeswaaier?

Download de Weetjeswaaier 2020 of de Weetjeswaaier 2015
of vraag de gedrukte versies gratis aan via
lasa@amsterdamumc.nl
(zolang de voorraad strekt).

Andere artikelen