Veroudering is een complex proces. Het lichamelijk, cognitief, emotioneel en sociaal functioneren veranderen en deze beïnvloeden elkaar. Het begrijpen van deze processen is een belangrijk doel van onderzoek naar veroudering. Tot nu toe verloopt dit traag, mede door beperkingen van de statistische technieken die worden toegepast. Almar Kok ontving in juli 2022 een subsidie van ZonMw om de complexiteit van verouderingsprocessen nader te onderzoeken, op basis van LASA-gegevens.

In WARP-AGE wordt de techniek Dynamic Time Warping toegepast op gegevens uit de LASA-studie, om daarmee in kaart te brengen welke aspecten van functioneren het sterkst voorspellend zijn voor functionele achteruitgang in andere domeinen, en voor dementie en zorggebruik. Want waar begint veroudering nou eigenlijk mee? Gaat eerst het lichaam achteruit en bemoeilijkt dit gaandeweg het sociale functioneren? Gaat eerst de cognitie achteruit en volgt daarna een toename aan depressieve- en angstklachten? En hoe verschilt dit tussen personen? Zulke vragen kunnen in WARP-AGE worden beantwoord.

De subsidie komt uit het ZonMw programma. Off Road geeft jonge onderzoekers de mogelijkheid hun grensverleggende ideeën te toetsen. Bijzonder aan deze subsidie is dat er geen vooronderzoek vereist is en dat er slechts zeer beperkt gekeken wordt naar de eerdere prestaties van de onderzoeker. Het gaat om het onconventionele idee. Uiteraard moet de onderzoeker wel aangeven hoe hij of zij tot het idee is gekomen, wat het doel is en helder beschrijven op welke manier het wordt onderzocht.

Het project start in 2023 en duurt 1,5 jaar.

https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/vijftien-innovatieve-ideeen-krijgen-een-off-road-subsidie/

Deel dit bericht :

Meer weten over de LASA-Weetjeswaaier?

Download de Weetjeswaaier 2020 of de Weetjeswaaier 2015
of vraag de gedrukte versies gratis aan via
lasa@amsterdamumc.nl
(zolang de voorraad strekt).

Andere artikelen